La vremea alegerilor, v-am primit in audienta domnilor politicieni si guvernanti. Asa si eu, ca fiecare dintre noi. Voi, o droaie de jinduitori la jiltzurile puterii sau, macar la adapostul cald si de motan torcand, al opozitiei. Si-mi cereati, ne cereati acelasi lucru: Votul. Votul meu, votul nostru. Si amintiti-va, minteati aceleasi minciuni. Viata mai buna -noua. Adica cui? Tot voua? Doamne, cat de greu de cap am fost si n-am inteles ca jonglati cu dativul. Dar asta din hotie nu ca ati fi stiut gramatica.
Acum vin EU in audienta la cei care ati mintit mai convingator. Mai, prestidigitatori ai minciunii! Dar mai am multe de implinit si nu ma pot vantura pe la atatea capitonate usi cate aveti ... Asa ca m-oi opri la vreo doua trei. Pacat de cat de putin mai am de trait, sa cheltui cu cine nici nu stie ce-i timpul, la presedintele nostru EX-PIRAT si la prim SINISTRUL nostru, un repetent.
Domnule presedinte, am un million de intrebari sa va adresez, dar la ce-mi foloseste? Ca militianului din intersectie, interpelat in mai multe limbi iar el din umeri radicand a tamp? Cand bine stiu raspunsuri nu aveti. M-oi limita asadar la cateva care merg si retorice.
Iata, eu sunt un EX-PILOT de vanatoare supersonist si EX-PILOT de incercare, a toate alea de zboara, inclusiv supersonicele, care a dansat dansul mortii atat cu avioane din linia de lupta cat si cu cele de pe fluxul de reparatii ori de nou construite iesite de pe banda de productie. Ba ca bonus, inclusiv cu prototip. Si mi-am inteles bine misiunea. Aceea  de a le face pe oricare dintre ele ori sa crape cu mine de au de crapat, ori sa nu crape nici cu camarazii ce le vor incaleca in fluxul destinatiei, aceea de pregatire pentru apararea tarii iar la nevoie de APARARE A TARII. Semnatura mea ca-i bun, trebuia sa fie ca stampila bancilor elvetiene la andosare. Stiti bine ce-i aceea domnule matroz de pe vremea ordinelor de plata de la Anvers.  Vasazica sa crape. Frumos nu? Toate cele ce incerc sa va fac a intelege ca le-am faptuit se petreceau in tridimensional. Si se petreceau de la zero metri altitudine, la 19 .000 (nouasprezece mii de metri) altitudine, pe vreme buna ori urata, ziua sau noaptea. Si nu la “joaca” de smecher ori clama cu casca precum la chat, ci cu casca etansa a lui Gagarin, costum de suprasarcina si compensare, in care ,ca sa pot inspira ,era nevoie de presiune pana la 1.800 mm col.apa. Altfel costumul strangea cu vreo 12 tf. si nu reuseam sa inspir, tipam dupa o molecula de oxigen. Apropo, stii tu omule cam ce arderi, ce imbatranire, provoaca oxigenul pur in sange absorbit? Stii pa dracu! 
Asa ca-mi umfla bojocii pompa si mi-i goleau tonele fortza. Si eram io acolo cel care centreaza si da si gol. Pilot, copilot, navigator, radiotelegrafist, tragator, bombardier si la nevoie si stewardesa! Iti place matroz? Siiiigur!!! Zambesti cred. Vai de steaua ta!!!
Nu vrei sa-ti enumar marinelule de ape dulci, (ale dracu de dulci nu-i asa?) cati colegi am carat pe umeri la cimitir, avand intre 22 si 45 de ani,. La ce ti-ar folosi? Si nici nu vreau sa-i profanez cu durutul tau in fund!!! Banal pe langa fusele  (fustele) si titirezele ce le ai tu de invartit, nu-i asa? Ce turajul unei turbine?!?!?!  Titirezul tau are turatii mai interesante, mai spectaculoase.
Ei, si ales de soarta sa absolv aceasta nobila profesie, tara m-a ingaduit la pensie.  O pensie din care alti avortoni ai tarii, mai inaintea ta si alor tai, au furat cam 54 -60%. Ma rog, atata putea mama tara. Cu atatia fii vitregi ce muscau carnea tzatzei ce au supt…saraca  deh!
Dar tu marinelule tragator de barca pe uscat, impreuna cu gasca ta de tzepari, ce-ati facut cu banii mei? Si mai ales, de ce-mi bagati mana-n buzunar sa-mi luati si din ce mi-a ramas? Ca sa aiba Berceanu case in exotic?  Sa aiba EBA 15.000 de euro la vedere si multi altii la nevedere? Ce-i oare fapta EBEI  de pana acum sa o vad acolo si sa imi amintesc de nerodu de la Gazeta de Transilvania, pe care l-am detestat ca “s-a saturat de Romania” iar acum sa-l inteleg ca a fost cu cativa ani mai treaz decat mine? Berceanule!!! Te cunosc bine. Ai terminat aeronave. Ai fost director de fabrica de avioane. Stii bine ce-i acela un pilot de incercare! Daca n-ai sti te-as ierta ca te-as lua de prost. Da nu esti, stii bine asa ca te iau doar de lepra. Asa imi pari. Oi fi avand oare dreptate?
Marinelule, te rog citeste de dragul meu poezia lui Baudelaire, ALBATROSUL.
Nu, nu-i pe pereti in crasmele din port. Si nici prin holuri de bordel desi el stia ce-i aceea. Este in volume cu jaloanele culturii mondiale, cu parintele simbolismului.
Nu simblourile valutelor mai!!!  Aia din ‘BISNITZA”. Simbolurile etosului mondial. Si incearca sa afli cat de had, de primitiv esti atunci cand ca acolo in poezie,  mie imi dai cu o pipa peste plisc, io rege al vazduhului, adastat pe o punte de odihna promitatoare iar nesansa face ca esti tu carmaci. Gandesti ca de te catari peste mine te inalti? Gandesti ca de calci pe cadavrele acestui popor caruia rusine-i este ca esti dintr-ansul iti faci trepte de scara?
Da, poate spre a urca mediocru si cadea spectaculos. Sigur nu a te inalta. Nu esti cu nimic mai bun cred, decat picior de lemn si ochi cu banda, cel de impartea prada la Tortuga.
Dar vine recalcularea. Stiu bine cat mai am de primit. Vom vedea atunci. Si retine nula in patru ce te afli, n-am venit la bunavointa ta, n-ai tu karate de asa ceva. Am venit sa-ti bat obrazul, sa-ti prezint rechizitoriul. Sunt un fiu mai demn al acestei tari decat tine. La groapa de gunoi cu tine. Dar nu a istoriei. A lui Oatu!!!

Ei si veni si randul bocului. Aida de!!! Sper ca nu ma consideri agramat. Nu. Da tu n-ai vreo treaba cu majusculele decat la PROSTIE bocule!!!  In curtea tatalui meu, toti pasii aveau un inteles, scrie Exupery. Da ce scriu io aici? De unde sa stii tu ce scriu? Ca tu nu stii nici ce minti ca ai invatat. D’apoi ce nici n-ai citit? Dar, in curtea tatului meu, ca si al tau cred, (si io-s de pamant ardelean), boc insemna butucu pa care sa sparg lemne. Apoi saracu, mereu, mereu batut in cap. Doamne! Si ai mai cazut si in cap la Andrei Gheorghe. Apoi dara cu asa cap batut ce dracu cauti tu in fonctia de PRIMSINISTRU? Ce cauti in capul statului cand n-ai loc macar in capul satului? Numa ca tu nu esti vinovat cu participaraea-ti volitiva ci inconstienta. Adica nu te duce capu da te poarta picioarele.   Esti asa de prost ca nici avere n-ai facut. Nici sa furi nu stii. Iar cand furi, furi de la mine si dai la altii. Berbecule!!! Tu nu citi Baudelaire ca ti se apleaca! Citeste “Stejarul si securea”, cred ca ti se potriveste.  Esti doar un lemne coada de topor.
Doamne, cat de cu drag ma gandesc, ar cam fi timpul sa sariti in aer cu limuzinele din meritul unora ca mine. Care stiu asta bine, bine.  Mi-ar fi drag zic, nu-mi trece prin cap s-o fac. Dar abandonul scolar nu vi-l accept iar voi alta lectie nu puteti pricepe.
Ma doare ca atunci cand veti pleca maturati, vom aduce in locul vostru, tot de la cosul de gunoi, ceea ce maturaram cand voi ati venit. Gunoi adica. Oare? V-a trecut prin cap ca veti fi maturati toti in mare? Si curatenie generala?
Vai de tara asta. Oare? Unde am mai auzit? La Targoviste cred. Da, da. Loc de istorie. Dar oare de ce nu si de viitor?
SI UITE ASA DIN SUFLET SI CU OBIDA, VA ZIC DUCETI-VA LA DRACU CU TOATA STIRPEA, TROGLODITILOR SI NECROFAGILOR!!! VA OFERIM UN CONCEDIU IN AFARA TARII DE 200 DE ANI. NE COSTA MAI PUTIN DECAT DACA RAMANETI SI MUNCITI CU ATAT SPOR!!!


Ioan Salagean, fost cavaler al cerului, print al stelelor, calaret al norilor!

Bibliografie pentru marinel

Charles Baudelaire - Albatrosul
Din joaca, marinarii pe bord, din cînd în cînd
Prind albatrosi, mari pasari calatorind pe mare
Care-nsotesc, tovarasi de drum cu zborul blînd
Corabia pornita pe valurile-amare.

Pe punte jos ei care sus în azur sunt regi
Acuma par fiinte stîngace si sfiioase
Si-aripile lor albe si mari le lasa, blegi
Ca niste vîsle grele s-atîrne caraghioase

Cit de greoi se misca drumetul cu aripe!
Frumos cîndva, acuma ce slut e si plapînd
Unu-i loveste pliscul cu gîtul unei pipe
Si altul fara mila îl strîmba schiopatînd.”