In lucrarea sa ,,Liceul militar adolescenta (I)Recuperabila", profesorul MIHAI BEJINARU,spune urmatoarele cuvinte:,,Desi dificila, plina de asperitati, riscuri, dezamagiri, grele incercari, numeroase restrictii, mari si reale raspunderi national-patriotice, meseria armelor, ramane NOBILA in raport cu societatea si poporul de care apartine. Aici notiunile de MISIUNE, ORDIN, CURAJ, inamic, EROISM, lupta camarad, DRAPEL, pamant stramosesc, SACRIFICIU....sunt semnificative, grave si inaltatoare, dar nicicand ALTERNATIVE".  

In conditiile de astazi cand realizam integrarea euro-atlantica, nu putem neglija impactul national-patriotic, oricat de tentanta este globalizarea si sub aspect militar. Atata timp cat ofiterii armatei noastre din trecut, prezent si viitor, vor ramane CUTIA de REZONANTA a sentimentului patriotic, SPERANTELE DAINUIRII NOASTRE CA NEAM nu sunt pierdute.                                                                                                      

Mihail Kogalniceanu -la deschiderea Cursului de Istorie Nationala in Academia Mihaileana (24.11.1843) spunea: ,,Inima mi se bate cand aud rostind numele lui Alexandru cel Bun.a lui Stefan cel Mare,a lui Mihai Viteazul......si nu ma rusinez a va zice ca acesti barbati pentru mine sunt mai mult decat Alexandru cel Mare,de cat Hanibal sau Cezar. Acestia sunt eroii lumii pe cand cei dintai sunt eroii PATRIEI MELE."

Corespunzator celor spuse, intreaga natiune are obligatia sa vegheze ca onoarea si demnitatea militara sa nu fie de nimic umbrite.                      
Profesorul Mihai Bejinaru spune in aceeasi lucrare ca: ,,nu-si explica de ce la noi, de peste 60 de ani, ARMATA ROMANA care in conditii vitrege a format buni cetateni, a luptat eroic pe doua mari fronturi, a muncit enorm unde era mai greu si mai riscant si a salvat totusi o revolutie, toate prinse in malaxorul politicii europene si mondiale ,nu este definitiv absolvita de UMILIRE si culpabilizare...pentru ca EA ARMATA nu are nici o vina intrinseca. Nicaieri in aceste pamanturi OFITERUL roman si subordonatii lui nu trebuie sa se simta stingheri sau straini de gandurile si vointa neamului romanesc”.

cdor. rez. LUPU CONSTANTIN