Afacerile cu gaz lichefiat ale fraţilor Mircea şi Traian Băsescu vor depăşi anul viitor 100 de miliarde de dolari.
Traian Băsescu s-a întîlnit, între patru ochi, cu preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, la reşedinţa acestuia din Astana. Discuţia nu a avut nici o conotaţie politică, ci s-a referit la asocierea SC Octogon Gas & Logistics SRL cu compania kazahă Kazmunai Gaz, firmă care, teoretic, este proprietatea statului, dar care, practic, este controlată de Nazarbaev. Discuţia era, iniţial, programată la începutul anului viitor, dar precipitarea evenimentelor şi deplasarea urgentă a lui Traian Băsescu în Kazahstan au făcut posibilă decalarea ei.
 Asocierea are ca scop aprovizionarea cu gaz lichefiat a terminalului construit în Portul Midia de compania SC Octogon Gas & Logistics SRL, care va aduce anul viitor Chiriaşului de la Cotroceni o afacere de peste 100 de miliarde de dolari.

La începutul lunii octombrie 2010, discret şi fără nici un zgomot, în Portul Midia - Năvodari a fost inaugurat cel mai mare terminal de descărcare şi procesare gaze lichefiate din Europa de Est. Investiţiile au fost făcute de compania Octogon Gas & Logistics, care prin intermediul unui sistem de firme offshore, în principal cipriote, este controlată de Mircea şi Traian Băsescu, asociaţi cu Adriean Videanu.

Valoarea investiţiei se ridică la circa 15 milioane de euro. Terminalul se întinde pe o suprafaţă de 23.900 metri pătraţi şi poate stoca 4.000 de metri cubi de produs. Amplasamentul oferă condiţii ideale din punct de vedere logistic, fiind conectat la calea ferată, la reţeaua rutieră şi la transportul pe apă. Poate încărca 8 vagoane cisternă şi 2 autocisterne simultan. De asemenea, are o dană de acostare, cu adîncimea de 9,5 metri, al cărei cheu are lungimea de 120 m.


Revenind la discuţia dintre Nursultan Nazarbaev şi Traian Băsescu, sursele noastre spun că aceştia au bătut palma pentru asocierea prin care grupul Octogon va deveni principalul furnizor de GPL în Europa de Est, iar kazahii îi vor scoate de pe piaţa europeană pe concurenţii lor direcţi din Azerbaidjan, care în acest moment livrează gazul la Constanţa pe ruta Adzerbadjan - Georgia - România.

Tot în cadrul acestei înţelegeri, Traian Băsescu i-a promis liderului kazah că fiscul român va renegocia cu grupul Kazmunai datoria pe care a preluat-o la achiziţionarea Petromidia de la Dinu Patriciu, de aproximativ 600 de milioane de dolari, care, deşi recunoscută şi însuşită de firma kazahă, nu se vrea plătită.

GeoStroe
Fundația Academia DacoRomână ”TDC” – FADRTDC, Partidul României Europene - P.R.E.